Ruské embargo na dovoz potravín zo Západu chce využiť aj Irán

10.10.2014 Celý región

Moskva 10. októbra (TASR) - Po Turecku, Brazílii či Argentíne sa snaží využiť ruské embargo na dovoz potravín zo západných krajín aj Irán. Ako tento týždeň uviedla ruská veterinárna a fytosanitárna služba Rosselchoznadzor, Teherán prejavil záujem o dodávky mäsa a mliečnych produktov na ruský trh. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Viaceré iránske podniky dodávajú ryby a morské produkty ako krevety alebo čierny kaviár na zahraničné trhy vrátane krajín Európskej únie (EÚ). Iránske firmy majú záujem viac sa presadiť aj na ruskom trhu, konkrétne v oblasti dodávok mäsa, rýb, mliečnych a morských produktov," uviedla tlačová služba Rosselchoznadzoru po stretnutí šéfa organizácie Sergeja Dankverta s iránskym náprotivkom Mehdim Chalajom.

Irán je tak ďalšou krajinou, ktorá má záujem využiť ruské embargo na dovoz západných potravín. Doteraz tak urobili Brazília, Argentína, Mexiko, Ekvádor či Turecko. Moskva zaviedla embargo začiatkom augusta v reakcii na sankcie Západu. Európska únia a USA uvalili na Rusko sankcie za marcovú anexiu Krymu, ako aj podiel Kremľa na eskalácii napätia na východe Ukrajiny. Neskôr sa k sankciám pridali aj ďalšie krajiny ako Austrália, Nórsko a Kanada, čo znamenalo, že Moskva ich následne pridala na zoznam štátov, voči ktorým uplatňuje potravinové embargo.

Ročný zákaz dovozu potravín sa týka mäsa, rýb, mliečnych výrobkov, ovocia, zeleniny a morských produktov, pričom ho pocítilo už viacero európskych krajín. Niektorých producentov poškodilo embargo priamo, keďže nemôžu vyviezť svoj tovar na veľký ruský trh, iných zasa nepriamo, nakoľko pre zatvorenie ruského trhu sa nepredané európske potraviny tlačia na trhy v krajinách EÚ.
 

Vyberte región